Místní šetření v bytě

Místní šetření v bytě nebo rodiném domě 

Představte si domov, kde každý dech znamená čistotu a svěžest. Kde každý koutek hovoří příběhem pohodlí a zdraví. S naší službou místního šetření to není jen sen, ale realita, kterou můžete mít úplně zdarma. Naše služba je designována tak, aby vyhověla potřebám jak klientů, tak B2B partnerů, protože věříme, že základem zdravého domova je důkladné pochopení jeho mikroklimatu.

  • Měření - Osvoboďte se od nejistoty a pochybností. S naším měřením získáte jasné a přesné informace o tom, co ve vašem interiéru "nevidíte". Každá měřená hodnota je klíčem k lepšímu zdraví a pohodě vašich blízkých.
  • Monitoring - Neustálý dohled nad vaším domovem, který zajišťuje, že žádná změna k horšímu nezůstane nepovšimnuta. Naše technologie monitorování poskytuje klid a jistotu, že váš domov je vždy v optimálním stavu.
  • Výsledky ve formě protokolu - Nejenže získáte přehled o stavu vašeho domova, ale i konkrétní doporučení a plán, jak dosáhnout zlepšení. Vše pečlivě zaznamenané, aby vaše cesta k lepšímu bydlení byla co nejsnadnější.
  • Měření termokamerou - Odhalíme neviditelné. Zjistíme, kde dochází k únikům tepla, a pomůžeme vám ušetřit na nákladech za vytápění. Váš domov bude teplejší a účty nižší.
  • Měření radonu - Radon je neviditelný zabiják. Naše přesné měření zajistí, že vaše rodina je v bezpečí před tímto nebezpečným plynem. Ochráníme vaše zdraví před neviditelným rizikem.
  • Měření relativní vlhkosti - Udržujte ideální vlhkost pro vaše zdraví a komfort. Příliš suchý nebo vlhký vzduch může způsobit zdravotní problémy a poškodit vaše zařízení. My vám pomůžeme najít tu správnou rovnováhu.
  • Měření vzlinající vlhkosti - Zabráníme poškození vaší nemovitosti způsobeného vzestupem vlhkosti od základů. Naše analýza odhalí příčiny a nabídne řešení, jak chránit vaše stěny a podlahy.
  • Měření kondenzující vlhkosti - Kondenzace může vést k plísním a dalším problémům. My identifikujeme riziková místa a poradíme, jak udržet váš domov suchý a zdravý.
  • Měření prosakující vlhkostí - Chráníme vaši nemovitost před škodami způsobenými vodou zvenčí. Naše služba odhalí, kde a jak voda proniká, a pomůže vám udržet váš domov v suchu.

Místní šetření můžete mít zdarma. Služba je zpoplatněna, ale při objednání našich služeb vám ji odečteme z ceny. Touto službou vycházíme vstříc klientům a B2B partnerům. Fyzicky přijedeme k vám a projdeme si nemovitost. Platí zde jedna zásada: Co umíme změřit, to umíme zlepšit. Proto sebou máme vždy různá měřicí zařízení na okamžitou analýzu a změření stavu. Když si nejsme jisti, máme i permanentní měření, které zanecháme na místě a po určité době (minimálně měsíc) monitoruje interiér z pohledu různých fyzikálních veličin a plynů. Teplota, relativní vlhkost, oxid uhličitý, organické těkavé látky, formaldehyd, radon atd. Cílem je zjistit to správné proč… Proč mikroklima v interiéru není vyhovující. Proč se u vás opakovaně tvoří plíseň, proč se v interiéru cítíte unaveni atd...

mceclip0-1

Každý detail vašeho domova má význam. S naším komplexním přístupem k měření a monitoringu zajistíme, že váš domov bude nejen krásný, ale především zdravý a bezpečný pro vás a vaše blízké. Protože vaše spokojenost a zdraví jsou pro nás na prvním místě. Nečekejte, ať už se jedná o plíseň, únava nebo jiné problémy, my najdeme řešení. Váš domov si zaslouží tu nejlepší péči - a my jsme zde, abychom vám ji poskytli.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukázka, jak vypadá protokol, místního šetření:

Požadavek/zadání majitele bytové jednotky (BJ): snížit látky těkavé organické sloučeniny (VOC) v interiéru a tím vytvořit zdravější mikroklima.

Zjištěné skutečnosti: Dům/BJ se nachází na adrese: ..................../8, Brno.

  • Dům je po rekonstrukci obvodového pláště, rok realizace nezjištěn.
  • Bytová jednotka (BJ) je po rekonstrukci bytového jádra včetně stoupaček, které jsou také po rekonstrukci. Stěny a stropy jsou původní – nová výmalba.
  • Dům není opatřen centrálním odsáváním.
  • Odsávání je řešeno lokálně vývodním otvorem na fasádě domu (samostatně u každé BJ).
  • Odvod vzduchu z koupelny a záchodu je přes 100 mm flexibilní vzduchotechnickou hadicí.
  • Vzduch odsává (tlačí) ventilátor bez zpětné klapky, který je umístěn v místnosti.
  • Okna bytu jsou dle majitele zdrojem plísně. Plíseň se nejčastěji vyskytuje nad okny a v ostění oken. Nad okny je umístěn překlad, který není správně odizolován. Majitel bytu eliminuje výskyt plísně chemickými prostředky (Savo atd.).
  • Při měření nebyla zjištěna zvýšená vlhkost ve zdech. Ovšem výskyt plísní v topné sezóně nasvědčuje zvýšené relativní vlhkosti v interiéru...
  • Samostatnou kapitolou je větrání, tedy nucené větrání neboli řízené větrání.

Navrhované řešení:

1)      Odstranit vady stavby / eliminovat vady stavby / tepelné mosty nad okny. Pro odstranění tepelných mostů doporučujeme aplikaci na inkriminovaná místa termoaktivní stěrky AERO THERM® interiér, Stěrka už v síle 1 mm v podstatě eliminuje tepelný most. Toto řešení doporučujeme udělat u všech oken v BJ:

  • nad oknem
  • ostění oken
  • případně i pod parapety (to vyžaduje demontáž aplikace a zpětnou montáž parapetů).

2)      Pro trvalý dezinfekční a antibakteriální efekt použít funkční nátěr FN NANO 3

Doporučujeme aplikaci fotokatalytické vrstvy na stropy a 0,5 m pod stropem na stěny ve všech místnostech BJ. Jelikož podle majitele BJ je čerstvě vymalováno, nemusí se před aplikací znovu malovat. Tento nátěr díky fotokatalytickému efektu zabrání usazení a dalšímu šíření veškerých patogenů na svém povrchu. Tímto výrazně sníží výskyt veškerých mikroorganismů, patogenů, VOC látek a výrazně sníží i zápachy. Tedy zajistí trvalou deodorizaci takto ošetřeného interiéru. Při aplikaci doporučujeme aktivátor fotokatalýzy, tedy umělý zdroj UVA světla. Tyto úpravy je ochoten majitel BJ provést svépomoci.

3)      Vzduchotechnika

Pravidelné, tedy automatické větrání v případě zvýšených koncentrací: Relativní vlhkosti (RH), organických těkavých látek (VOC), nebo oxidu uhličitého (CO2). Pro dnešní domácnost je automatický systém odsávání nutností, ne luxusem. Vycházíme z dat, která máme k dispozici, a také ze závěrů mnoha studií. Doporučujeme vypracovat projekt na decentralizovaný systém vzduchotechniky ve vaší BJ. Přidáním čidla nebo výkonu na ventilátoru můžete dosáhnout pozitivní změny, ale... Projekt vypočítá skutečnou potřebu a navrhne i ideální umístění čidel tak, aby vzduchotechnické řešení pracovalo zcela automaticky.

Doplnění:

Relativní vlhkost ve vzduchu by se měla udržovat ideálně kolem 30–50 %, aby se minimalizovalo riziko plísní a houbových infekcí a zajišťovala se pohodlná a zdravá atmosféra v místnosti. Relativní vlhkost ve zdech nemá stanovený jednotný standard, ale obecně platí, že zdi by neměly být příliš vlhké, abychom minimalizovali riziko poškození stavebních materiálů a vzniku plísní.

Tepelný most je oblast v konstrukci budovy, kde je přenos tepla mezi interiérem a exteriérem zvýšený ve srovnání s okolními částmi. Tepelný most může vzniknout kvůli nedostatečné izolaci, špatnému návrhu nebo nevhodným materiálům, které umožňují snadnější průnik tepla. Tato nerovnováha v přenosu tepla může vést k výrazným tepelným ztrátám, což způsobuje nejen energetickou ztrátu, ale také potenciální problémy s kondenzací vzdušné vlhkosti a následným vytvářením plísní.

 

Dodatek ke zprávě

Ve bytě pana Nováka bylo provedeno měření fyzikálních hodnot, které mají zásadní vliv na mikroklima a zdravé prostředí v interiéru.

Tímto potvrzujeme, že firma eNecont s.r.o. provedla měření koncentrace VOC látek v bytové jednotce číslo 17 na adrese ................ Výsledky provedeného měření ukazují zvýšenou koncentraci VOC látek.

Co jsme měřili: koncentrace organických těkavých látek (VOC), oxidu uhličitého (CO2), relativní vlhkosti vzduchu (RH) a teploty.

V obytné části, kde se tráví nejvíce času určeného právě pro spánek, odpočinek, jídlo nebo lehkou zábavu, bychom měli dbát na kvalitu vnitřního vzduchu a mikroklimatu obecně. Takové prostředí lze definovat naměřenými fyzikálními hodnotami.

A proč se musíme obracet na měření pomocí elektroniky?

To souvisí s nedokonalostí lidských smyslů. Lidské smysly jsou v tomto ohledu nedokonalé, a proto nám elektronika, která dokáže naměřit a monitorovat dané hodnoty v čase, výrazně usnadňuje vyhodnocení toho, co je a co již není zdraví prospěšné. Vnímání vnitřního prostředí a tepelného komfortu je velmi subjektivní, a proto nezávislé měření dokáže vyhodnotit a ukázat, jaká je skutečnost. Doporučovali bychom toto měřeni udělat v čase, tedy minimálně jeden měsíc.

Látka VOC (volatile organic compounds), neboli těkavé organické sloučeniny, mohou při vysokých koncentracích v interiérech představovat zdravotní riziko pro lidi, kteří v těchto prostorách žijí. Tyto sloučeniny se uvolňují z různých zdrojů, jako jsou čisticí prostředky, barvy, laky, stavební materiály, a dokonce i některé druhy nábytku.

Při krátkodobé expozici mohou vyvolat symptomy jako jsou bolesti hlavy, podráždění očí, nosu a krku, alergické reakce nebo astma. Dlouhodobé vystavení vysokým koncentracím VOC může vést k vážnějším zdravotním problémům, včetně poškození nervového systému, jater a ledvin. Existují také obavy z možných karcinogenních účinků některých VOC.

Důležité je zajistit dobrou ventilaci v interiérech, aby se snížila koncentrace VOC. Používání materiálů s nízkým obsahem VOC a pravidelné větrání mohou pomoci minimalizovat riziko.

Výsledek orientačního měření:

CO2                        se pohybovávalo pod 1 000 ppm na m3 – zcela v normě

VOC                       se pohybovali mezi úrovni od 0,9 do 4 mg/ m3 – mimo doporoučené hodnoty

RH                          v hodnotách okolo 45 % - v normě

Teplota                25,7 °C – bez hodnocení

Pro řešení zvýšených koncentrací organických těkavých látek (VOC) doporučujeme ředit čistým venkovním vzduchem nebo použít jednu z moderních metod odstraňování VOC, jako je fotokatalýza.

Ředění venkovním vzduchem.

Zvýšený přívod čerstvého venkovního vzduchu do interiéru pomocí efektivního ventilačního systému. V tomto případě se přikláníme k decentralizované rekuperaci.

Fotokatalýza.

Jedná se o moderní technologii, která používá světelnou energii pro rozklad VOC na méně škodlivé látky. Tato metoda je účinná a ekologicky šetrná, protože může odstraňovat VOC bez produkce škodlivých vedlejších produktů.

Využití těchto metod může významně přispět ke zlepšení kvality vzduchu v interiérech a snížení zdravotních rizik spojených s vysokými koncentracemi VOC.

za eNecont s.r.o. zpracoval:

Tlačitko poptat

 

Zpět na: Blog

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz