Rezistentní bakterie vs. nanotechnologie

Boj proti rezistentním bakteriím představuje jednu z největších výzev současného zdravotnictví.

Dr. Ana Santosová, mikrobioložka z Výzkumného ústavu zdravotnictví Baleárských ostrovů ve Španělsku, se osobně setkala s úmrtími v rodině způsobenými infekcemi, které by v éře antibiotik měly být léčitelné.

Tato zkušenost ji motivovala k vytvoření projektu REBELLION, jenž se zaměřuje na vývoj mikroskopických strojů (nanorobotů) schopných ničit rezistentní bakterie. Tento projekt, který podpořila EU, vytváří nanoroboty, jež dokáží proniknout do bakteriálních buněk a zničit je. V laboratorních podmínkách tyto nanoroboty prokázaly schopnost efektivně likvidovat různé kmeny bakterií, včetně MRSA, a to vše s minimálním rizikem poškození lidských buněk.

Jedná se o fantastický posun vpřed díky aplikovanému výzkumu, který nepochybně zachrání mnoho lidských životů.

Celý článek najdete zde: Fighting Superbugs with Tiny Machines

Fotokatalytický systém by mohl být vhodným doplňkem

Ve světě, kde jsou antibiotika běžnou součástí léčby, by se mohlo zdát, že infekce už nejsou tak velkou hrozbou. Avšak realita je jiná. Rezistentní bakterie, často označované jako superbugy, představují stále větší problém, který ohrožuje miliony životů po celém světě.

Podle lékařského časopisu The Lancet bylo v roce 2019 spojeno téměř 5 milionů úmrtí s bakteriemi odolnými vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace varuje, že do roku 2050 by mohly nemoci odolné vůči lékům způsobit přímo 10 milionů úmrtí.

Fotokatalýza jako symbiotický systém v eliminaci bakterií.

Jednou z nejslibnějších je využití fotokatalytického povrchu, který zásadně neutralizuje vše organické na svém povrchu. Představte si, že tento povrch může být aplikován na každém pracovišti do 48 hodin (stěny, stropy) a tímto aktivním prvkem může přispět k ochraně a hygieně exponovaných pracovišť a míst ve zdravotnických zařízeních.

Funkční nátěry FN NANO® jsou reálnou technologií

Už se nejedná o vývoj, ale o komerčně dostupný systém. Funkční nátěry FN NANO® představují tekutou substanci, která po nanesení na podklad vytvoří fotokatalytickou vrstvu. Ošetření nemocničních pokojů, ordinací, operačních sálů, laboratoří není náročné ani časově, ani finančně a výsledek je ověřený praxí.

V České republice umírá na nemocniční nákazy (nozokomiální nákazy) ročně 10 000 lidí, možná je na čase do řešení problematiky nozokomiálních nákaz vnést nový pohled na věc.

Tento způsob ochrany a nový způsob, jak zvýšit hygienu lze implementovat do jakéhokoli interiéru jako plně automatický systém.

Díky čidlům kvality vzduchu funguje zcela automaticky v režimu 24/7. Tato technologie je schopna ničit nejen patogeny, ale také odstraňovat znečišťující látky a pachy, čímž vytváří bezpečnější a zdravější prostředí pro pacienty i personál.

Naše moderní společnost stojí na vědeckém základě a často jsou to právě jednoduché nápady, které jsou nejúčinnější.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz